Finns det chans att jag mår bättre om jag börjar ta hormoner?

Hej, jag är 58 år, opererade bort både livmoder o äggstockar för 2 1/2 år sedan, rekommenderad av min gynekolog pga flera fall av gynekologisk cancer både på mammas och pappas sida. Men det var inget fel på mina. Min sista mens hade jag när jag var 51 år.
Som det är nu har jag ingen sexlust, känner mig håglös och initiativlös. Sover ofta dåligt på nätterna. Kan det hjälpa mig att äta hormoner? Kan man i så fall få det utskrivet av sin husläkare? Skriver dom även ut bioidentiskt hormon?

Jag äter bra kost, lite kolhydrater, inget gluten, väldigt sällan mejeriprodukter. Jag yogar minst två ggr/v, promenerar minst 3 ggr/v.
Jag har struma, alltså förstorad sköldkörtel, men bra värden.
Finns det något jag kan göra?

Vänliga hälsningar Marie

___________________________________________________________________________________________________

Hej Marie!

Så bra att du är fysiskt aktiv och yogar samt tänker på en hälsosam livsstil, men ibland behövs även annan hjälp för att man ska må bra. Hormoner kan hjälpa mot flertalet klimakteriesymtom men det kan vara individuellt vilken effekt man får. Enligt gängse riktlinjer bör hormonbehandling startas i nära anslutning till den sista mensen eller före 60 års ålder. Detta gäller hormonbehandling som går ut i hela kroppen och inte lokalt verkande östrogen som man kan köpa receptfritt på apotek och ta livet ut.

De flesta östrogenpreparat som skrivs ut i Sverige idag är bioidentiska och det borde din husläkare kunna förskriva. Det är att föredra att ta östrogen genom huden i form av plåster, gel eller spray då det inte finns någon ökad risk att få blodproppar då. Eftersom du inte har din livmoder kvar behöver du inget tillägg med progesteron (som man annars ger för att skydda livmoderslemhinnan att växa sig tjock). Mitt råd till dig är att boka tid hos din husläkare och diskutera detta. Du kan alltid prova östrogen under ca tre till sex månader och sedan utvärdera hur du mår. Lycka till!

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska