Elisabeth kom in i klimakteriet över en natt

Jag skulle inom kort fylla 55 år. Min mens var fortfarande regelbunden. Vid en rutinkontroll hos min gynekolog upptäcktes att det fanns cystor på mina äggstockar och myom i livmodern. Vi tog ett gemensamt beslut att operera bort ”allt”. Jag hade fött tre barn och några fler var av naturliga skäl inte aktuella.

Operationen innebar att jag plötsligt skulle komma i klimakteriet. Det var med oro jag såg fram emot det. Min egen mamma hade haft många jobbiga år under klimakteriet och kanske skulle jag få det likadant. Efter operationen drabbades jag ganska omgående av värmevallningar och humörsvängningar. Behandling fanns, men jag var tvungen att invänta svar på de prover som tagits innan denna eventuellt kunde påbörjas. Svaren kom och lyckligtvis var inget malignt!

Nu började behandlingen som i mitt fall bestod av hormonplåster. Skillnaden var fantastisk och efter någon vecka mådde jag nästan som vanligt igen. Visst kunde jag tycka att det var litet för varmt ibland, men det hände allt mer sällan. Under tio års tid använde jag två plåster per vecka och det gav mig ett normalt liv igen. Nu är jag 71 år och mår jättebra!

Skicka in din berättelse

Läsarna berättar:

Så här är mitt klimakterium

Darya 55 år

Från mörkaste botten till ljusaste toppen på två veckor!

Från att senaste åren känt mig djupt nedstämd, och faktiskt haft ett stort självförakt, så blev jag på två veckor en kaxig “superwoman”. Hur gick detta till då, undrar ni väl. Ja, jag kan knappt tro det själv, men med hjälp av hormoner mår jag bättre än någonsin. Svårare än så är det inte!

Therese 52 år

Klimakteriets framsida

Jag tycker att det verkligen är dags att lyfta fram allt det positiva som klimakteriet innebär. Klimakteriet förknippas ofta med så mycket negativt men för mig så har det varit en befrielse att slippa mens. Och sexlivet har snarare blivit bättre. Jag behöver bland annat inte oroa mig för att bli gravid längre och kan därför njuta mer. Och jag tar ansvar för min egen njutning…

Sara 53 år

Jag har alltid fasat för att komma i klimakteriet, min mamma berättade långa och jobbiga historier för mig när jag var i 20-årsåldern om hur hon hade det och jag tänkte väl att det skulle bli så för mig också. Nu är jag där och jag säger bara “Äntligen”. Jag har aldrig mått bättre.

Maarit 47 år

För 1,5 år sen hade jag min sista mens, jag har inte haft några direkta besvär med vallningar mm men jag saknar min mens. Jag såg den liksom som ett tecken på min ungdom och att jag nu inte har den är liksom ett kvitto på att jag faktiskt håller på att bli gammal. Det är sorgligt på nåt sätt.

Beatrice 55 år

Nu har jag ätit östrogen i sju år och jag vaknar varje morgon och känner stor tacksamhet att jag har möjlighet att göra det. Innan jag började äta östrogen hade jag ett år med stora sömnproblem och nedstämdhet. Jag förstod inte då att det berodde på mina svettningar på natten och ville inte tro att det berodde på att jag kommit in i klimakteriet. Jag kände mig orolig för att äta östrogen, hade läst så mycket hemskt om det i tidningen. Nu berättar jag för alla mina väninnor hur bra jag mår av östrogenet.

2018-09-05T10:12:01+00:00