Elisabeth kom in i klimakteriet över en natt

Elisabeth skulle inom kort fylla 55 år när det vid en rutinkontroll hos gynekologen upptäcktes att det fanns cystor på äggstockarna och myom i livmodern.

Jag skulle inom kort fylla 55 år. Min mens var fortfarande regelbunden. Vid en rutinkontroll hos min gynekolog upptäcktes att det fanns cystor på mina äggstockar och myom i livmodern. Vi tog ett gemensamt beslut att operera bort ”allt”. Jag hade fött tre barn och några fler var av naturliga skäl inte aktuella.

Operationen innebar att jag plötsligt skulle komma i klimakteriet. Det var med oro jag såg fram emot det. Min egen mamma hade haft många jobbiga år under klimakteriet och kanske skulle jag få det likadant. Efter operationen drabbades jag ganska omgående av värmevallningar och humörsvängningar. Behandling fanns, men jag var tvungen att invänta svar på de prover som tagits innan denna eventuellt kunde påbörjas. Svaren kom och lyckligtvis var inget malignt!

Nu började behandlingen som i mitt fall bestod av hormonplåster. Skillnaden var fantastisk och efter någon vecka mådde jag nästan som vanligt igen. Visst kunde jag tycka att det var litet för varmt ibland, men det hände allt mer sällan. Under tio års tid använde jag två plåster per vecka och det gav mig ett normalt liv igen. Nu är jag 71 år och mår jättebra!

Skicka in din berättelse