Disa om sorgen att komma in i ett tidigt klimakterium

– Åh vad ledsen jag var när jag insåg att jag kommit i klimakteriet, berättar Disa, 48 år, som bor i Linköping där hon arbetar som högstadielärare. Hon var sist i sitt kompisgäng i tonåren att komma in i puberteten och minns att hon var överlycklig när hon fick sin första mens. Nu blev hon först in i klimakteriet.

– Då blev jag liksom en i gänget ler hon. Nu var jag först ut bland mina vänner att komma i klimakteriet och sluta menstruera och på samma sätt kände jag – jag vet att det kanske låter konstigt – att jag inte var en i gänget längre. Jag saknar helt enkelt min mens väldigt mycket.

Disa hade aldrig haft några problem med rikliga blödningar eller värk, utan mensen hade kommit regelbundet en gång varje månad och gjort att hon känt sig som en “riktig” kvinna.

– Och det har varit viktigt för mig. När den försvann var det som om jag förlorade en viktig del av mig själv.

Förutom sorgen över den förlorade mensen fick Disa stora problem med vallningar på natten och på grund av det fick hon svårt att sova.

– Dessutom har mina slemhinnor i slidan blivit torra och känsliga. Av en arbetskamrat fick jag tipset att börja med Remifemin (ett växtbaserat hälsokostpreparat som innehåller läkesilverax, Reds anmärkning) Och jag tycker att mina vallningar har minskat, men tyvärr består de torra slemhinnorna, berättar hon avslutningsvis.

Skicka in din berättelse

Läsarna berättar:

Så här är mitt klimakterium

Darya 55 år

Från mörkaste botten till ljusaste toppen på två veckor!

Från att senaste åren känt mig djupt nedstämd, och faktiskt haft ett stort självförakt, så blev jag på två veckor en kaxig “superwoman”. Hur gick detta till då, undrar ni väl. Ja, jag kan knappt tro det själv, men med hjälp av hormoner mår jag bättre än någonsin. Svårare än så är det inte!

Therese 52 år

Klimakteriets framsida

Jag tycker att det verkligen är dags att lyfta fram allt det positiva som klimakteriet innebär. Klimakteriet förknippas ofta med så mycket negativt men för mig så har det varit en befrielse att slippa mens. Och sexlivet har snarare blivit bättre. Jag behöver bland annat inte oroa mig för att bli gravid längre och kan därför njuta mer. Och jag tar ansvar för min egen njutning…

Sara 53 år

Jag har alltid fasat för att komma i klimakteriet, min mamma berättade långa och jobbiga historier för mig när jag var i 20-årsåldern om hur hon hade det och jag tänkte väl att det skulle bli så för mig också. Nu är jag där och jag säger bara “Äntligen”. Jag har aldrig mått bättre.

Maarit 47 år

För 1,5 år sen hade jag min sista mens, jag har inte haft några direkta besvär med vallningar mm men jag saknar min mens. Jag såg den liksom som ett tecken på min ungdom och att jag nu inte har den är liksom ett kvitto på att jag faktiskt håller på att bli gammal. Det är sorgligt på nåt sätt.

Beatrice 55 år

Nu har jag ätit östrogen i sju år och jag vaknar varje morgon och känner stor tacksamhet att jag har möjlighet att göra det. Innan jag började äta östrogen hade jag ett år med stora sömnproblem och nedstämdhet. Jag förstod inte då att det berodde på mina svettningar på natten och ville inte tro att det berodde på att jag kommit in i klimakteriet. Jag kände mig orolig för att äta östrogen, hade läst så mycket hemskt om det i tidningen. Nu berättar jag för alla mina väninnor hur bra jag mår av östrogenet.

2018-09-05T20:05:19+00:00