Det är inte galenskap, det är klimakteriet!

Klimakteriet drabbar inte bara den kvinna som själv går igenom det, utan även hennes partner. Läs Richards berättelse om hur hans frus klimakterie påverkade deras relation.

“Men min fru tyckte just då att det var en rimlig slutsats trots att hon var nybörjare på golf. Hon tappade humöret totalt och den upplevda logiken var att hon var värdelös på golf och fick då ångest över att hon förstörde min golfrunda och därmed båda våra liv. Och när jag försiktigt undrade om hon verkligen tyckte det var en rimlig slutsats av ett bunkerslag eller om det kanske var hormonerna som spökade lugnade hon sig något. Men inte förrän långt senare under rundan kunde vi båda skratta åt alltihop.

Min fråga om hormonerna var inte helt tagen ur luften då jag misstänkte att min fru var på väg in i klimakteriet. Jag hade noterat enorma humörsvängningar och tillfällen då hon kände totalt krossad självkänsla eller fick gråtanfall. Genom åren hade jag vant mig vid den månatliga cykeln som påverkade allt från aptit och städmani till sexlust. Men nu blev jag oftast totalt överraskad av de plötsliga kasten från skratt till gråt eller från emotionella stormar till enorm ångest över sitt egna beteende några minuter senare. För att inte tala om den plötsliga paranoian och svartsjukan som inte existerat tidigare.

Jag sökte information om klimakteriet och läste på lite vilket räddade många situationer. Det hindrade dock inte att känslokasten uppstod men det hjälpte oss att hantera situationerna efteråt. En gemensam reflektion var att det är lätt att förstå varför livskriser kan uppstå eller relationer krascha när klimakteriet är på gång.

För oss blev det istället något som förde oss närmare varandra då vi var tvungna att verkligen tala om känslor. Men det är en sak att läsa om klimakteriet och en helt annan att stå mitt i stormens öga. Om kvinnor vet lite om klimakteriet så kan jag garantera att män inte har en aning om vad som händer.

Så om du är i en relation med en kvinna som närmar sig 50 så rekommenderar jag verkligen att läsa på lite och öppet diskutera vad som händer! Annars kan golfrundan sluta med en förskräckelse. Och din fru har inte blivit galen (bara tillfälligt sinnesförvirrad).”

Richard, 49 år, Sollentuna