Därför åldras huden i klimakteriet

Många kvinnor upplever att huden blir torrare och skörare samt att rynkorna blir fler. Enligt vissa studier kan östrogenbrist vara en orsak, men att huden åldras beror också på en rad yttre faktorer.

Hudens inre åldrande beror främst på genetiska och hormonella faktorer som, även om de sker långsamt, är ofrånkomliga och en del av livet. När en kvinna kommer in i klimakteriet händer – bland många andra saker – det att celldelningen i huden blir långsammare på grund av att östrogenhalterna. Detta i sin tur påverkar cirkulationen i kroppen, och gör så att denna minskar. Sämre cirkulation gör att färre hudceller bildas och att de celler som bildas blir mindre än tidigare. Hudens mellersta skick (dermis) blir då mycket tunnare och torrare.

Minskad kollagenproduktion

Den största orsaken till att huden åldras när kvinnor närmar sig klimakteriet är dock yttre faktorer som påverkar hudens åldrande, som exempelvis solning och rökning. Rökning minskar kollagenproduktionen i kroppen vilket gör huden grå, matt och livlös. Den allra vanligaste yttre faktorn som bidrar till att hudens åldras är emellertid solens UV-strålar och därmed ett långvarigt solande tidigare i livet.

Ett vanligt tecken på att huden ”blivit äldre” är att det uppstår åldersfläckar. Dessa är bruna – större och mindre – prickar som uppstår fläckvis på huden. Åldersfläckarna uppstår då pigmentcellerna med åldern helt enkelt producerar sitt skyddande pigment i en ojämn takt.

Huden behöver smörjas

En annan, naturlig, effekt av åldrandet är att kroppen minskar produktionen av smörjande talg, som behövs för att hålla huden mjuk och smidig. Även produktionen av hyaluoronsyra minskar och tillsammans med den minskade talgproduktionen gör detta att huden inte bara blir stram utan även torr. Torr hud är en vanlig orsak till klåda, och klåda kan bli både irriterande och besvärande, särskilt om den är ihållande och långvarig.

De flesta kvinnor upptäcker att de i klimakteriet kan behöva nya typer av hudkrämer för att hålla huden mjuk och smidig och det finns förstås ett oändligt antal kosmetiska produkter inriktade på den mogna hyn. Men för många hjälper faktiskt vanligt oljor, som exempelvis kokosolja och olivolja, mycket bra!