Carolyn fick hjälp av hormoner

Carolyn slapp sina hemska värmevallningar sommaren 2018 som var den varmaste svenska sommaren i mannaminne.

“Sommaren 2017 var den kallaste i Sverige på 155 år. Tajmingen kunde inte vara bättre. Just denna sommar fick jag för första gången känna på hur det var att ha värmevallningar. Dagtid gick det ganska bra även om de dök upp utan förvarning. Men nätterna var jobbiga och ibland var jag uppe och bytte lakan. Det gick inte att få tillräckligt svalt i sovrummet trots att inte en enda tropisk natt hade uppmätts under hela sommaren.

Min man klagade på att jag störde hans nattsömn. Han borde ju enbart vara tacksam som själv slapp genomlida värme-plågan. Lite förlorad sömn var väl inget jämfört med vad jag fick utstå. Jag var ständigt trött och mycket lättretlig. Redan tidigare hade jag anat att jag var på väg in i klimakteriet eftersom min mens hade varit oregelbunden ett tag. 

Sommaren led mot sitt slut och det blev september. På nyheterna pratades det om tropiska stormar över Florida och själv upplevde jag mina egna inre känslostormar. Gråtmild och nedstämd mest hela tiden. Jag kände inte igen mig själv. Bordsfläkten stod strategiskt placerad på mitt arbetsbord för att snabbt kunna ge en välbehövlig svalka när värmevallningen rullade in. Arbetskollegorna klagade på den kalla sommaren och semesterveckorna som passerat utan högsommarvärme. Själv var jag lycklig över den uteblivna värmeböljan.

Det var min kollega som fick mig att söka hjälp. Hon kände igen sig i mina berättelser om mina svettningar och besvär. Idag är jag tacksam att jag inte bara lät tiden passera och väntade på att det skulle gå över. Visst gör det väl det så småningom, men jag tror inte att jag hade stått ut. Jag fick tid hos en gynekolog som lyssnade på mig och föreslog östrogen. Perfekt att jag redan hade en hormonspiral så den fick vara kvar. Sedan dess har jag använt östrogenplåster och jag vågar nog påstå att de har gett mig livet åter.

Tack och lov att jag slapp dessa hemska värmevallningar sommaren 2018 som var den varmaste svenska sommaren i mannaminne.”

Carolyn, 47 år, Gotland