Bör jag ta hormoner även om jag inte har några besvär?

Hej!

Jag är en 50 årig tjej som inte haft mens på snart 2 år. Den bara slutade och jag har väl inga större besvär av det än lite värmevallningar utan direkta svettningar och en del smärta i leder och muskler som nu blivit lite bättre av kosttillskott.

Så min fråga är då – eftersom jag inte har några större besvär än smärtan i kroppen måste jag då göra något? Undersöka något? Ta hormoner eller bara låta allt vara?

Man hör ju om förtjockad livmoderslemhinna vad innebär det?

Jag har gjort 2 koniseringar pga cellförändringar men är sedan 2017 friad på den fronten men när man börjar fundera blir det en ond spiral av cellförändringar, förtjockad livmoderslemhinna, cancer osv och vad som är vad?

Hoppas du kan reda ut begreppen lite för mig.

Tack på förhand från Annica

______________________________________________________________________________________________________

Hej Annica!

Vad skönt att du inte har haft så stora besvär genom klimakteriet. Det troliga är att du inte kommer att få så mycket mer besvär än dem du har haft eftersom det nu gått två år sedan din sista mens. Skönt också att kosttillskotten har hjälpt bra mot dina led- och muskelsmärtor. Det är egentligen inte alls så ovanligt att man passerar genom den här perioden i livet utan att bara märka en dag att mensen uteblir. Och är man en av dem, som man skulle kunna säga att du är, behöver man inte göra någonting. Om man inte har besvär som påverkar ens livskvalitet negativt behöver man inte heller söka vård. Och man behöver inte ta hormoner eller annat. Risken med förtjockad livmoderslemhinna finns bara om man tar östrogenpreparat i form av tabletter eller genom huden. Då behövs även någon form av gulkroppshormon som gör att slemhinnan hålls tunn. Om du lite längre fram kommer behöva lokalt verkande östrogen pga sköra och känsliga slemhinnor i slidan så behövs inget gulkroppshormon eftersom det lokalt verkande östrogenet just bara verkar lokalt och påverkar slemhinnan i slidan att må bättre. Vad skönt att du nu har fått behandling för dina cellförändringar och att du kunnat lägga det bakom dig. Det finns ingen risk att de cellförändringar du har haft på livmodertappen kan påverka risken att få cancer i själva livmodern så den oron kan du släppa. Om du fortsätter att vara besvärsfri behöver du från och med nu bara gå på de cellprovskontroller du blir kallad på enligt screeningprogrammet i det landsting där du bor.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska