Klimakteriportalens bästa boktips

Det har fram tills för några år sen inte funnits så mycket böcker om klimakteriet. Men det håller på att ändras och här tipsar vi nu om spännande, intressant och lärorik litteratur om klimakteriet.

Trosbekännelser (Nina Lekander)

Nina Lekanders förra bok, Hästar, män och andra djur (2012), var en självbiografisk skildring av övergångsålder och övergivenhet. Och en omprövning av synen på kroppen, sexualiteten och relationerna till väninnorna och, inte minst, djuren.Trosbekännelser är berättelsen om vad som hände sedan. Om mötet med den stora, kanske enda, stormande kärleken, passionen. Ett uppvaknande och upplevelsen av upphetsande, uppfyllande sex. Att byta land, byta språk, byta liv. Och hur detta understundom kommer i konflikt med allt det man bär med sig genom livet.I sammanlänkade essäistiska texter och nedslag blandar Nina Lekander teori med det djupt personliga, kunskap med erfarenhet. Det är skrivet med stor energi, stark närvaro, ilska, värme och humor.


Mellantid 
(Marina Benjamin)

Den brittiska journalisten Marina Benjamin lättsamt och idéhistoriskt berikande om klimakteriet. I sin nya bok skriver Marina Benjamin om vad det innebär att bli femtio i en kultur som hyllar ungdomen.

Perimenopower – Hitta din superkraft när hormonerna svänger (Katarina Wilk)

Hälso- och medicinjournalisten Katarina Wilk blandar fakta med personliga upplevelser för att inspirera, vägleda och framförallt inkludera. En medicinsk faktagranskning har skett av Evelina Sande Idenfeldt, överläkare i gynekologi och obstetrik.

Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna  (Anders Hansen)

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, förmedlar revolutionerande forskningsresultat som motiverar till att snöra på sig joggingskorna och börja träna.

Hej Klimakteriet (Maria Fröjdh och Åsa Albinsson)

Boken gör upp med många föreställningar om kvinnors klimakterium. Den senaste forskningen varvas med personliga erfarenheter. Flera kvinnor i sin bästa ålder, som Sissela Kyle, Nedjma Chaouche Liljedahl, Emma Hamberg, Karin Björkegren Jones, Nina Lekander, Mian Lodalen, Pia Sundhage och Camilla Thulin bidrar med roliga, tankeväckande och inspirerande berättelser om livet runt menopausen. Inte så mycket depp, mest pepp! Kul och intressant.

Tänk om det är klimakteriet (Kerstin Thorvall)

Boken är den första riktiga klimakterieskildringen och utkom redan 1982, men finns nu i omarbetade senare – och uppdaterade – versioner. Det är en skildring av övergångsåldern med dess många schatteringar. Boken är mycket läsvärd även om den blev totalsågad på 80-talet. Lite före sin tid antagligen. Kerstin Thorvalls uppriktighet och hennes begåvning underhåller och gör ont. Det är desperationer, passioner, positiva framtidsvisioner och ganska mycket skratt. Med eller utan hormoner.

Klimakteriet (Maria O´Donnell)

Alla kvinnor går igenom det. Plötsligt mår man dåligt, känner sig ledsen, och kroppen beter sig annorlunda. Mensen försvinner och kroppen går in i ett nytt stadium. Trots att klimakteriet är något helt naturligt pratar vi väldigt lite om det. Måste det vara så?I I denna bok får vi följa författaren under ett år i hennes liv, mitt i klimakteriet. Vi träffar också ett antal andra kvinnor som delar med sig av sina upplevelser och tips. Boken är rikt illustrerad med fina foton.

Östrogen? Hormonbehandling eller naturliga alternativ (Jan Clark)

Vad innebär östrogenbehandling? Vilka är fördelarna och vilka risker finns det? Vilka är alternativen? Hur avgör man vad som är bäst för en själv? Den här boken reder ut de motstridiga budskapen och presenterar såväl fakta som för- och nackdelar som hjälper läsaren att göra ett eget val mellan de olika alternativen. Här får man också lära sig vilka livsmedel som innehåller fytoöstrogener, en naturlig substans som har en östrogenliknande effekt.  

Hormonbibeln 2.0. För kvinnor genom hela livet (Martina Johansson)

År 2014 kom Martina Johansson ut med boken “Hormonbibeln, Hormonoptimering för den moderna människan” och den blev då väldigt uppmärksammad. Det blev också väldigt tydligt att de flesta inte vet så mycket om hormoner i allmänhet och kvinnliga hormoner i synnerhet. Baserat på detta har författaren nu skrivit en uppföljare som är inriktad på just de kvinnliga hormonerna och hur de påverkar vårt välbefinnande och som skildrar olika tillstånd och metoder för att uppnå optimal hormonbalans.

Kaos i kvinnohjärnan (Mia Lundin)

Mia Lundins gedigna kunskap och långa erfarenhet som sjuksköterska, specialiserad inom behandling av hormonella rubbningar, genomsyrar boken, som uppmanar kvinnor att balansera sina hormoner och signalsubstanser på ett naturligt sätt för att uppnå hälsa och välbefinnande i övergångsåldern. Fokus ligger på ett holistiskt synsätt och de bioidentiska hormonernas betydelse betonas. På ett lättförståeligt sätt förklarar hon hur hjärnan fungerar och hur allt hänger ihop när vi befinner oss i en känslomässig berg- och dalbana. En konkret räddningsplan för hur man i fyra steg kan gå till väga för att återställa balansen i hjärnan, där det faktiska problemet sitter.

Nuckan (Malin Lindroth)

Malin Lindroth vill reclaima ordet nucka. Ta tillbaka det fulaste namnet och tvätta skammen ur det. Boken ifrågasätter många av de normer som vi fortfarande är så knutna till och kanske blinda inför och ett beredande av plats för den större berättelsen om kärlek, makt och relationer.  Malin Lindroth är 52 år, barnlös och har levt ensam i nästan trettio år. När hon presenterar sig som ofrivilligt ensam blir reaktionerna starka och hon frågar sig vilka historier om livet utanför tvåsamhetsnormen som är möjliga att berätta. Därför bestämde hon sig för att skriva om en livserfarenhet som efterfrågas lika lite idag som i det förflutna. Missa inte den här boken!

Mitt i livet- mat, hälsa & glädje för kvinnor (Oskarsson, Wesslen och Björnstjerna)

En bok av dietisten Annika Wesslen och journalisten Marie Oskarsson. Mat och hälsa i menopaus. Boken innehåller konkreta tips, enkla recept. Det är informativt, lärorikt och uppmuntrade om vad föda och olika ämnen kan göra för kroppen.

Att konstruera en kvinna (Karin Lövgren red.)

Berättelser om normer, flickor och tanter. Författarna diskuterar hur kulturella föreställningar skapas och återspeglas i medierade sammanhang: i skönlitteratur, tidningar, tecknade barnfilmer, bloggar och olika populärkulturella sammanhang – men också i människors egna berättelser. Har vi idag ett uppluckrat ålderslandskap där människor är friare från normer om ” passande beteende”? Är det lättare nu att iscensätta våra liv som vi önskar utan att behöva förhålla oss till sociala tidtabeller?

Hormonernas svall (Francine Oomen)

En klimakteriememoar. Det hettar i kroppen, nattsömnen förstörs, koncentrationen rubbas – men det är inte en ny förälskelse. Det är klimakteriet som närmar sig. Och vem vill vara en klimakteriekärring? Det frågar sig författaren Francine Oomen i sin nya bok.

Klimakteriet- en antologi (Ann Pålsson red.)

Upplevelsen av klimakteriet kan skilja sig åt drastiskt från person till person och i den här antologin skriver ett antal kända kvinnor om sina erfarenheter av klimakteriet både positiva och negativa. Berättelserna handlar inte så mycket om det fysiska, utan snarare om tankar och funderingar kring åldrande, kropp och vad det är att vara kvinna på 2000-talet.

Medverkande är bland andra Åsa Moberg, Gudrun Schyman, Agnes Wold, Astrid Assefa, Åsa Beckman, Annika Lantz, Sara Kadefors, Gunilla Pontén och Unni Drougge.

collage av olika bokomslag