Blossom Tainton vill hjälpa kvinnor genom klimakteriet

Mångsysslaren och hälsoprofilen Blossom Tainton gick in ett tufft klimakterium nästan över en natt när hon precis fyllt 50 år. Strax efter det fick hon dessutom en svår utmattningsdepression. Nu har hon tagit sig igenom det jobbigaste och startat ett nytt liv på Gotland, där hon brinner för att hjälpa kvinnor i klimakteriet att må bättre.

Blossom Tainton är en ständigt aktuell och folkkär hälso- och träningsprofil. Under sex säsonger var hon programledare och coach i hälsoprogrammet ”Toppform” i SVT och hon var under flera år chefredaktör för hälsomagasinet som bar hennes namn. Hon är licensierad Holistic Lifestyle Coach, personlig tränare och ayurvedisk hälsorådgivare och ordnar träningsresor och olika typer av retreats. Men hon är också en populär artist och utgör en tredjedel av gruppen Afro-Dite, som bland annat vann Melodifestivalen år 2002.

När Blossom precis hade fyllt 50 år kom hon in i ett svårt klimakterium som vände upp och ned på hela tillvaron.

– Det var som om någon tryckte på en knapp när jag fyllde 50! Helt plötsligt blev jag alldeles melankolisk och nostalgisk, jag blev helt asocial och ville bara sitta för mig själv med ett glas vin och titta på gamla bilder från när barnen var små. Att umgås med folk fanns inte på kartan för mig då, berättar hon.

Svåra klimakteriebesvär

Till att börja med var det mest humöret som påverkades.

– Jag fick inga farliga vallningar i början, utan blev bara lite varmare än vanligt. Och hur som helst så var jag ju, efter allt mitt tränande, van vid att svettas, så jag stördes inte så mycket av just detta.

Så småningom försvann dock mensen och sedan började det komma rejäla vallningar och hon fick svårigheter att sova.

– Jag kunde vakna på nätterna av att jag greps av en ångestkänsla och sen, direkt efter det, kom en vallning som kändes som en dusch. Jag har aldrig tidigare i mitt liv haft störd sömn och det tog verkligen knäcken på mig – detta att aldrig vara riktigt utvilad.

Som utbildad ayurvedisk hälsorådgivare tänkte hon att hon skulle tillämpa sina kunskaper inom denna lära, vilket bland annat innebär att man utgår ifrån sin kroppstyp när man bestämmer vilken kost och träning som är lämplig för respektive person.

– Min typ är den lite tröga, svårbehandlade. Så jag prövade en massa olika sorters kosttillskott och jag testade akupunktur och andra alternativa behandlingar. Och visst hjälpte en del av dessa i början, men effekten försvann sen alltid efter ett tag.

Fick en utmattningsdepression

Strax efter att klimakteriet gjort sitt intåg drabbades Blossom dessutom av en utmattningsdepression.

– Idag är den här perioden i mitt liv ett misch-masch av minnen och jag har en hel del minnesluckor kring vad som egentligen hände. Men när jag var 52 år – och precis hade kommit hem från en stor träningsresa i Sydafrika – kraschade jag helt. Jag minns att jag gick uppför trappan i vårt hus och la mig i soffan och sen kom jag knappt ur den på tre veckor.

Hon blev sjukskriven, men fick snart bra hjälp av sin husläkare.

– Jag har alltid varit en otroligt stor motståndare till medicin och jag ville inte ha hormoner eller anti-depressiv medicin, men till slut blev det så tufft att jag kände jag att jag blev tvungen. Tack vare en fantastiskt fin läkare, som jag fick enormt stort förtroende för, började jag ta anti-depressiva tabletter och det fick mig verkligen att få ”styrfart”. Så pass att jag i alla fall kunde börja ta mig ut och ta lugna promenader och efter ett halvår orkade jag även börja arbeta på halvtid.

Behövde hormoner

Hon insåg också att hon behövde få hjälp för sina klimakteriebesvär, men var tveksam till hormoner, då både hennes mormor och mamma haft bröstcancer. Och efter att ha träffat ett antal olika gynekologer och fått varierande råd och olika preparat, har hon nu till slut hittat rätt.

– Jag har nog varit en ganska jobbig patient som ifrågasatt det mesta. Och jag tycker att det är för jäkligt att det ska vara så svårt för kvinnor att få rätt hjälp! Själv har jag nu testat allt från tabletter till plåster och spray. Jag har prövat syntetiskt gestagen och naturligt progesteron, men har nu landat i att jag använder östrogenplåster och så kontrollerar min fantastiska gynekolog regelbundet så att min livmoderslemhinna inte växer sig för tjock.

Ny tillvaro på Gotland

Blossom har – drygt sju år efter att klimakteriet slog ned som en bomb – och med många år av olika klimakteriebesvär, utmattning och depression, tagit sig igenom den jobbiga perioden och landat på båda fötterna. Och detta i en helt ny tillvaro på Gotland.

– Det var en gammal dröm som äntligen gick i uppfyllelse! Jag har älskat Gotland alltsedan jag konfirmerades här 1976 och har alltid längtat tillbaka hit. Även min man Hans började tycka om att vara här och vi pratade i många år om att skaffa ett sommarhus på ön. Men så länge våra barn bodde hemma kändes det som om det var lite för långt bort från Stockholm.

Men så för snart två år sedan fick Blossom – som numera inte har några hemmavarande barn och i stället är farmor till fyra härliga barnbarn – frågan om hon ville kliva in som delägare i en resort på södra Gotland.

– Så min man och jag sålde vårt hus i Stockholm, hoppade på detta och flyttade ned hit permanent. Och även om det blev mycket jobb med allt det nya, har vi inte ångrat flytten en sekund!

Träning och inspiration

Sedan en tid tillbaka jobbar hon dock inte längre med resorten, utan har istället precis, tillsammans med en kollega, startat upp ”Fab50”, ett hälsoprojekt i Visby som riktar sig till kvinnor mellan ungefär 45-65 år. I projektet finns planer på alltifrån träningsgrupper och träningsresor till workshops och events med inbjudna specialister.

– Fab50 är för oss som är för unga för att kallas gamla och för gamla för att kallas unga, förklarar Blossom med ett leende. Det är otroligt viktigt att man tar hänsyn till allt som händer i såväl kroppen som knoppen när man utformar träning för kvinnor i denna ålder. Ibland är det så klart bra att träna hårt, men förhållningssättet måste alltid vara att träningen ska vara rolig, uppbyggande och att man tänker på att det handlar om en kropp i stor förändring, konstaterar hon.

Något som hon märker i sina träningsgrupper är att många kvinnor i klimakteriet har ett stort behov av att dela sina upplevelser och erfarenheter kring denna omvälvande tid och fas i livet.

– Jag vill jobba med kvinnors hälsa och välmående, både på insidan och utsidan och Fab50 är ett perfekt verktyg för detta! Allting hänger ju ihop: hormoner, kost, sömn, träning, stress och vårt sociala liv. Och med min bakgrund och mina erfarenheter under de senaste sju-åtta åren känner jag att jag nog har ganska mycket att dela med mig av till andra kvinnor i denna ålder, förklarar hon avslutningsvis innan det är dags att ge sig av till dagens träningspass.

blossom tainton
blossom tainton
Till toppen