Ett litet barns hand i en vuxen hand, sorgen

Sorgen efter ett barn som aldrig kom

Vad gör man när längtan efter barn aldrig går över? Simone i Karlstad skrev till oss och berättade sin historia om barnlöshet och sorgen som är förknippad med det.

Klimakterieportalen fyra kvinnor

Klimakterieportalen firar ett år!

För ett år sedan lanserade vi – fyra kvinnor mitt i livet – sajten Klimakterieportalen. Och även om vi anade att det fanns ett stort sug efter saklig och opartisk information om klimakteriet, kunde vi aldrig ha trott att vi skulle få detta gensvar! Vi struntar därför nu helt hämningslöst i jantelagen och utser oss själva till Månadens KlimakterieKvinnor.

Sömn sexliv klimakteriet

Separata sovrum, mot konventionen?

Jag har nog alltid tänkt att det är ett misslyckande med skilda sovrum i en relation, fram tills nu. Jag älskar mitt egna rum.

Agneta Sjödin

Agneta Sjödin vill öka öppenheten kring klimakteriet

En av våra allra populäraste programledare Agneta Sjödin är just nu dubbelt TV-aktuell med en ny säsong av Fångarna på fortet och serien Över Atlanten, och nyligen släpptes hennes tionde bok. Men efter att själv ha drabbats av ett mycket jobbigt klimakterium vill hon också hjälpa till att öka medvetenheten om hur omvälvande denna period i livet kan vara för många kvinnor.

barnlös leende medelålders kvinna

Jag har valt ett liv utan barn och är nog inte en fulländad kvinna i mångas ögon

Tänk att det här med barnlöshet kan vara ett så laddat ämne 2019. Här kommer en rörande berättelse från en av våra läsare.

Illustrerad bild på ledsen kvinna som sitter i en soffa

Mitt barn har lämnat ett tomrum efter sig, och flera liter mjölk i kylen

Här följer en curlande hönsmammas funderingar och känsloyttringar när barnet lämnar boet. Vad blir det av mig nu? Och vem ska äta mina bullar?

Porträttbild på radioproducenten Stina Näslund

Hjärntrötthet drabbade Stina mitt i livet

Månadens KlimakterieKvinna, producenten och programledaren Stina Näslund, har alltid brunnit för att sprida information och öka kunskapen om kvinnors hälsa. Men när hon själv för några år sedan drabbades av hjärntrötthet fick detta arbete en helt ny dimension.

Monika Björn tränar på klätterställning

Månadens KlimakterieKvinna gör dig stark genom klimakteriet

Monika Björn är kvinnan som introducerade spinningen runt om i världen och som alltid brunnit för träning och hälsa. När hon själv kom in i klimakteriet insåg hon dock hur lite hon visste om hur det påverkar en kvinnas mående. Så hon började att ta reda på fakta och i höstas kom hennes bok ”Stark genom klimakteriet”, som snabbt har seglat upp som en bästsäljare.

ryggen på en kvinna som böjer sig framåt

Panikångest och vallningar blev Vivekas vardag under klimakteriet

Det kommer in många berättelser till Klimakterieportalen. Viveka i Malmö är en av dem som skrivit till oss. Läs hennes berättelse här och skicka gärna in din egen historia också.

viola

“Jag har mått skit av hormoner!”

Det har alltid tagit emot att ta hormoner för jag har haft en stor rädsla för cancer. Jag har redan tagit så mycket under alla år när jag försökt bli gravid och alltid tänkt att det inte kan vara bra i längden.

beratt

Disa om sorgen med ett tidigt klimakterium

Jag var först ut bland mina vänner att komma i klimakteriet och sluta menstruera och jag kände – jag vet att det kanske låter konstigt – att jag inte var en i gänget längre. Jag saknar helt enkelt min mens väldigt mycket.

oljemålning av ett kvinnoansikte

Helenas värk berodde på sköldkörteln

“Hormonella förändringar kan påverka sköldkörtelns funktion och det är bra om kvinnor i klimakteriet informeras om detta” skriver Helena i Örnsköldsvik. Hon arbetar som sjuksköterska men har också egen erfarenhet av problem med sköldkörteln.

Läsarna berättar:

Så här är mitt klimakterium

Anja 51 år

Varför denna hormonrädsla?

Min syster är så rädd för hormoner och vill ha allt som är ”naturligt”. Hon sätter gärna i sig hälsokostpreparat utan bevisad effekt, och kostsamt är det också. Men det är ju ”naturligt”, tycker hon. Vad är naturligt om inte hormoner…? Min kropp skulle inte funka utan dessa livsnödvändiga molekyler. Men däremot kan jag leva utan kosttillskott som man dessutom inte alltid riktigt vet vad de innehåller. Varför denna rädsla för hormoner?

Darya 55 år

Från mörkaste botten till ljusaste toppen på två veckor!

Från att senaste åren känt mig djupt nedstämd, och faktiskt haft ett stort självförakt, så blev jag på två veckor en kaxig “superwoman”. Hur gick detta till då, undrar ni väl. Ja, jag kan knappt tro det själv, men med hjälp av hormoner mår jag bättre än någonsin. Svårare än så är det inte!

Therese 52 år

Klimakteriets framsida

Jag tycker att det verkligen är dags att lyfta fram allt det positiva som klimakteriet innebär. Klimakteriet förknippas ofta med så mycket negativt men för mig så har det varit en befrielse att slippa mens. Och sexlivet har snarare blivit bättre. Jag behöver bland annat inte oroa mig för att bli gravid längre och kan därför njuta mer. Och jag tar ansvar för min egen njutning…

Sara 53 år

Jag har alltid fasat för att komma i klimakteriet, min mamma berättade långa och jobbiga historier för mig när jag var i 20-årsåldern om hur hon hade det och jag tänkte väl att det skulle bli så för mig också. Nu är jag där och jag säger bara “Äntligen”. Jag har aldrig mått bättre.

Maarit 47 år

För 1,5 år sen hade jag min sista mens, jag har inte haft några direkta besvär med vallningar mm men jag saknar min mens. Jag såg den liksom som ett tecken på min ungdom och att jag nu inte har den är liksom ett kvitto på att jag faktiskt håller på att bli gammal. Det är sorgligt på nåt sätt.

Beatrice 55 år

Nu har jag ätit östrogen i sju år och jag vaknar varje morgon och känner stor tacksamhet att jag har möjlighet att göra det. Innan jag började äta östrogen hade jag ett år med stora sömnproblem och nedstämdhet. Jag förstod inte då att det berodde på mina svettningar på natten och ville inte tro att det berodde på att jag kommit in i klimakteriet. Jag kände mig orolig för att äta östrogen, hade läst så mycket hemskt om det i tidningen. Nu berättar jag för alla mina väninnor hur bra jag mår av östrogenet.