Barnmorskorna som hjälper kvinnor i klimakteriet

De flesta som tänker på ordet barnmorska kanske associerar det med graviditet och barnafödande. "Men barnmorskor har en gedigen kunskap om allt som har med kvinnans reproduktiva hälsa att göra och därmed också rätt kompetens att hjälpa kvinnor som har besvär i klimakteriet". Det menar Kristina Wahlstedt som driver Admira barnmorskemottagning i Lund.

På Admira arbetar fyra barnmorskor, varav två har gått en avancerad utbildning i klimakteriekunskap som finns på högskolan i Kristianstad. På kliniken kan kvinnor boka tid för rådgivning kring klimakteriebesvär och ganska ofta räcker det att kvinnan träffar en barnmorska för att få hjälp, men i ungefär tre av tio fall rekommenderas man att söka läkare.

– Barnmorskor kan bedöma och ge råd kring behandling med lokalt verkande östrogen men om det behövs hormonbehandling, som påverkar hela kroppen, måste en läkare förskriva detta, berättar Kristina.

Men även om vissa kvinnor behöver gå till en gynekolog kan det vara bra med ett första besök hos en barnmorska för att få en djupare kunskap om klimakteriet och vad kvinnan själv kan göra för att påverka sitt välbefinnande.

– Dessutom kan det vara bra att göra ett uppföljande besök hos oss på Admira efter läkarbesöket, menar Kristina. Ibland går läkarbesöken ganska snabbt och många frågor kanske inte har hunnit bli besvarade. Då kan man i lugn och ro ta dem med oss barnmorskor efteråt.

På Admira erbjuds även kvällsföreläsningar för kvinnor i klimakteriet. På dessa får man kunskap i om vad som händer i kroppen under klimakteriet och även om humörsvängningar, relationer, sex och livsstil samt vad man kan göra för att må bra under klimakteriet.

Läs mer om Admira här

Barmorskor Lund Admira klimakteriemottagning