Firouzeh ärvde sin mammas klimakterium

Firouzeh var 54 år när hon kom i klimakteriet. Hon visste att hennes mamma hade haft det jobbigt i sitt klimakterium och förväntade sig att det kunde bli besvärligt för henne själv också. Mycket riktigt; hon fick ganska snart stora problem med mycket vallningar, otroligt mycket vallningar.

“Jag vaknade flera gånger varje natt med en dyblöt säng och var tvungen att gå upp och och byta pyjamas.

Men även på dagtid har hon haft stora problem med vallningar.Det låter inte klokt, men hela min garderob är förnyad på grund av detta; jag väljer inte längre kläder efter hur de ser ut, utan bara efter hur de påverkar min kroppstemperatur. Men när jag hade hållit på så här i tre månader stod jag inte ut längre. Jag gick till doktorn och bad om hjälp.

Började öka i vikt

Firouzeh började äta östrogen och drygt hälften av hennes besvär försvann. Men vad som också hände, och som inte borde hända, var att hon snabbt gick upp i vikt. Under de tio månader som hon åt östrogen gick hon upp hela nio kilo.Jag har aldrig tänkt så mycket på min vikt och tycker heller inte att det är så noga med hur mycket jag väger, men det här var för mycket.

Läkaren menade dock att det inte kunde var en biverkan av östrogenbehandlingen men Firouzeh var säker.Jag bestämde mig för att göra ett uppehåll i behandlingen på grund av detta. Så jag slutade i tre månader och under den tiden gick jag ner lite grand i vikt igen. Tyvärr blev besvären med vallningar så jobbiga att jag bestämde mig för att börja med östrogen igen.

Men som ett brev på posten började vikten att öka igen och denna gång gick hon på bara några månader upp fyra kilo.Trots att läkaren menade att det inte berodde på östrogenet bestämde jag mig för att sluta för gott då. Och sedan dess har jag inte ätit det, vikten har gått ner lite men jag är inte tillbaka där jag började.

Lärt sig leva med vallningarna

Firouzeh konstaterar att hon har lärt sig att förhålla sig till sina vallningar och står ut med dem nu.De kommer som en klocka, den första för dagen brukar komma runt halv nio på morgonen och sen vet jag ungefär vad jag har att vänta mig resten av dagen. Jag vaknar fortfarande mycket på natten och brukar lyssna på poddar när jag har svårt att somna om. Jag tycker att min livskvalitet till en viss del har försämrats pga klimakteriet och viktökningen men samtidigt har min livskvalitet också förbättrats på ett annat sätt. Jag har bättre ekonomi och mer tid nu när barnen i stora. Jag lever i stort ett gott liv. Jag ha liksom anpassat mig till mitt “nya liv”.

Nya resmål

Något som hon dock kan tycka är lite tråkigt är att det inte blir några semestrar i sol och värme längre.Förra sommaren stod valet för semesterresan mellan Island och Skottland. Där behöver man inte svettas. Men som tur är har jag en man som jag helt ärligt tror också har kommit i klimakteriet, för visst gör väl män det också? Och vi gillade Skottland båda två!”

Firouzeh, 54 år, Uppsala

Skicka in din berättelse

Firouzeh ärvde mammas klimakterium