Ärligt samtal om klimakteriet på Stockholms stadsbibliotek

Det är en råkall februarikväll när Stockholms stadsbibliotek bjuder in till ett samtal om Klimakteriet. Det sker i samband med utgivningen av antologin  ”Klimakteriet”. En bok där kvinnor, som vi känner igen från media, delar med sig av sina erfarenheter och tankar om klimakteriet.

Det är fullt av böcker och kvinnor i Rotundan på Stockholms Stadsbibliotek, denna ruggiga februarikväll och bibliotekets magnifika arkitektur lovar gott. På plats ikväll på podiet är Annika Lantz, Sara Kadefors och Åsa Beckman, modererade av bokförläggaren Tove Leffler.

– Varje generation måste prata om sitt klimakterium, konstaterar Åsa Beckman inledningsvis.

Det utkristalliserar sig dock ganska snabbt att upplevelsen av vad klimakteriet är och vad det symboliserar varierar, det är ett brett spektrum. Kvinnorna på podiet är proffs. De levererar, även om moderatorn har problem med att hålla en linje. Annika Lantz är snabb i replikerna och hennes egen självdistans till kropp och kroppsdelar, som man kan bläddra i, blir rätt kul. Men där finns ett allvar också som hon berättar om i ett senare skede under kvällen.

Så samtalet flyter på och rör sig fritt, det hoppar snabbt mellan olika faser och ämnen som till exempel:  kulturella skillnader, valmöjligheter och orättvisor mellan könen. Att det är ont om kvinnliga förebilder som möjligtvis befinner sig i klimakteriet, åtminstone medialt blir tydligt. Sara Kadefors tar upp vår tids brutala syn på åldrandet.

– Visst får du åldras, men det ska helst inte synas, konstaterar hon.

Tiden nämns också, den som obönhörligt blir kortare. Men att det även finns positiva sidor av klimakteriet verkar vara ett faktum. Bland annat känslan av att ha tillgång till sig själv.

Sen är det dags för publiken att ställa frågor. Någon undrar varför de icke närvarande männen fått ta så stor plats i samtalet, varför klimakteriet hela tiden ska spegla sig i deras syn på kvinnor? En annan kvinna utrycker en stor tacksamhet över att få uppleva klimakteriet.  Att fortfarande vara i livet. Klimakteriet är en befrielse, avslutar hon.

Slutligen är det försäljning- och signeringsdags av boken “Klimakteriet” och kön ringlar lång fram till de tre författarna. Inom en snar framtid kommer ni att få höra mer om boken när Sara Kadefors är med i vår podd KlimakterieKoll här på Klimakterieportalen.se – missa inte det!

Bildcollage med Ninni Hasselberg, Annika Lantz och Sara Kadefors under en föreläsning om klimakteriet i Stadsbiblioteket