Är det farligt att endast ta progesteron eller måste jag ta östrogen också?

Hejsan!
Jag är kvinna, 51 år, varit i klimakteriet ett bra tag nu, ingen mens sista 3-4 åren, har livmodern kvar, nyligen grundligt undersökt hos gynekologen samt mammografi, alla resultat var bra. Jag har fibromyalgi sedan många år och i övrigt frisk. Ej fått barn, har livmodern kvar, tar inga mediciner, aldrig haft cancer.

Men jag har svåra klimakteriebesvär,  jag har väl i stort sett allt man kan få utom torra slemhinnor. Att få hjälp är hopplöst svårt, erbjuds bara syntetiska hormoner vilket jag vägrar ta om jag inte är absolut tvungen. Under ett års tid tog jag Tibolona tabletter, mådde lite bättre men långtifrån bra, men jag slutade med dom då jag är livrädd för att ta syntetiska hormoner och att få cancer.

Jag har nu börjat ta bioidentiskt progesteron i tablettform, Progeffik 100mg. Tar en tablett varje kväll. Jag mår bättre, sover bättre, inga svettningar/vallningar, har tom. börjat gå ner i vikt, vilket är bra, har gått upp 20kg senaste 10 åren. Dock mår jag inte psykiskt jättebra, men det kan jag leva med. Jag mår bra mycket bättre än innan jag började med Profeffik.

Min fråga är, är det farligt att enbart ta Progeffik 100mg? Måste jag ta östrogen också? Eller kan jag fortsätta med mina Progeffik? Eller är det bättre att jag tar progesteron kräm?

Tack på förhand!
Hälsningar från en tjock klimakteriehäxa =).

___________________________________________________________________________________________________

Hej!
Vad skönt att höra att du mår bättre sedan du började med Progeffik. Progeffik är ett progesteron och det är inte farligt att ta enbart det. Men när du beskriver dina besvär låter det som typiska klimakteriebesvär och då behövs ofta även östrogen för att må bra samt för att få bättre lindring av besvären. Det man vet är att risken för bröstcancer inte ökar under de fem första åren vid hormonbehandling. Efter fem års behandling kan man se en liten riskökning men då främst bland kvinnor i gruppen som tar syntetisk progesteron, dvs gestagen. I Sverige är i princip alla östrogenpreparat, som skrivs ut för klimakteriebesvär, bioidentiska. Det bästa är att ta östrogen genom huden i form av gel, spray eller plåster. Om du börjar med något östrogenpreparat måste du också kombinera det med progesteron eftersom du har din livmoder kvar. Risken är annars att slemhinnan i livmodern kan växa sig tjock. Eftersom du redan tar Progeffik kan du i princip “närsomhelst bara börja” med östrogen. Kontakta en läkare för att diskutera detta och tala om att du önskar östrogen som tas genom huden. Lycka till! 

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska