Annika håller ordning på tiotusen klimakteriekärringar

I den stora Facebookgruppen “Klimakteriekärringar” går diskussionernas vågor höga bland de drygt 10.000 medlemmarna, som alla på ett eller annat sätt har någon anknytning till klimakteriet. Annika Mowitz i Skövde är en av två kvinnor som, på sin fritid, sköter administrationen av gruppen.

Klimakteriekärringar har funnits i fem år och Annika har under denna period varit en av gruppens två administratörer. Målsättningen med gruppen är att kvinnor ska kunna dela med sig av olika erfarenheter kring klimakteriet, men även ställa frågor till varandra om allt som rör klimakteriet.

– En oerhört viktig sak är att alla våra medlemmar ska känna sig trygga i att allt som sägs och diskuteras i gruppen stannar där, förklarar Annika. Därför är Klimakteriekärringar en sluten grupp och alla kvinnor som vill bli medlemmar måste ansöka själva och svara på några kontrollfrågor.

Under hösten 2018 växte antalet medlemmar lavinartat efter att klimakteriet uppmärksammats i media på olika sätt. Och en stor utmaning för Annika och hennes kollega är därför att rensa bland alla frågor som ställs.

– Det strömmar dagligen in frågor om stort och smått till gruppen. Många ämnen har redan diskuterats och mycket av vårt arbete går åt till att uppmana kvinnor att söka efter tidigare frågor i samma ämne, så att våra medlemmar inte översköljs av inlägg i sitt flöde.

Förstod inte vad som hände

Annikas eget klimakterie har hållit på i flera år, men det tog, trots att hon själv är vårdutbildad, lång tid innan hon själv förstod vad det var som höll på att hända i hennes kropp. Redan i 35-årsåldern började mensen att förändras, cyklerna blev allt kortare och kortare och dagarna innan mens fick hon enorma svettningar och kraftig humörpåverkan. När hon var omkring 40 år försvann svettningarna och PMS-symtomen, men cyklerna fortsatte att bli kortare och efter några år kom mensen så tätt som varannan vecka.

– Jag fick flera gånger åka in till gynaktuen på grund av kraftiga blödningar. Järnvärdena åkte i botten och jag var tvungen att äta medicin vid varje mens för att minska blödningsmängden. I längden blev det dock ohållbart och dessutom började svettningarna komma tillbaka. Det blev många olika turer till läkare innan jag hittade en läkare som verkligen lyssnade och tog mina problem på allvar.

Stor hjälp av akupunktur

Under den perioden gick Annika även på akupunkturbehandling, som hon upplevde att hon fick mycket god hjälp av och som hon verkligen rekommenderar andra kvinnor att pröva.

– Svettningarna och vallningarna försvann helt efter akupunkturbehandlingen. Och förutom det har jag nu – efter att ha provat mig fram med olika typer av behandlingar – kommit fram till att jag mår bäst av att använda progesteronkräm. Jag är östrogendominant och därför mår jag bäst av att bara tillföra kroppen progesteron, förklarar hon avslutningsvis.

Gå direkt till gruppen Klimakteriekärringar här

Annika Mowitz sköter Facebook gruppen klimakteriekärringar
Namn: Annika Mowitz
Ålder: 47 år
Bor: I Skövde
Familj: Sambo och tre vuxna barn
Gör: Undersköterska, specialistutbildad inom demensvård
Till toppen