Alla pratar om bioidentiska hormoner!

På senare tid har bioidentiska, eller naturliga hormoner, blivit mycket uppmärksammade. Alltfler kvinnor efterfrågar dem då de ser de bioidentiska som ett alternativ till syntetiska hormoner vid behandling av klimakteriebesvär.

Under en kvinnas fertila år producerar äggstockarna hormonerna östrogen och progesteron, men när hon kommer i klimakteriet sjunker produktionen till väldigt låga nivåer, vilket kan orsaka bland annat humörsvängningar och värmevallningar, men också viktuppgång och sömnsvårigheter.

För att minska besvären kan man tillföra kroppen tillskott av östrogen, som finns i alltifrån tabletter till plåster och sprayer. Men vid östrogenbehandling är det även viktigt att tillföra kroppen progesteron. Östrogenet gör nämligen att livmoderslemhinnan byggs upp och blir tjockare medan progesteronet motverkar denna process. Utan progesteronbehandling är risken för livmodercancer därför stor.

Bioidentiska och syntetiska hormoner

Östrogen och progesteron finns både i bioidentisk och syntetisk form. Att ett hormon är bioidentiskt betyder att det är uppbyggt exakt som om kroppen själv hade tillverkat det. Till skillnad från syntetiska hormoner har bioidentiska hormoner alltså samma molekylstruktur som kroppens egenproducerade.

Därför ”känner kroppen igen” dem och samspelar med dem på samma sätt som den skulle samspela med de egna hormonerna som producerats i kvinnans äggstockar. Ett syntetiskt hormon är däremot uppbyggd något annorlunda jämfört med hur kroppen själv hade byggt upp det. En del kvinnor mår bra av de syntetiska hormonerna, medan andra behöver de bioidentiska för att må bra.

Inte godkänt av Läkemedelsverket

I Sverige förskrivs idag nästan alltid bioidentiska östrogener om man har klimakteriebesvär. Men när det gäller progesteron är det däremot vanligare att det är den syntetiska sorten, gestagen, som förskrivs. Detta beror på att den bioidentiska varianten ännu inte godkänts av Läkemedelsverket, eftersom det anses saknas forskning på området.

I många andra europeiska länder och i USA används dock dessa preparat i stor omfattning, medan det endast är ett fåtal svenska gynekologer som skriver ut preparaten. Alla gynekologer kan dock göra det, men det krävs en särskild licens för att få göra det och det är en tidskrävande och omständlig process som måste göras på nytt för varje enskild patient, så därför vill många gynekologer helt enkelt inte göra det. En del är också fortfarande skeptiska till preparatet som sådant. Men om man som kvinna inte mår bra av gestagen finns det alltid möjlighet att diskutera med sin gynekolog om att få den bioidentiska varianten förskrivet.

Ett alfapet med ordet bioidentiska hormoner
Till toppen