Akupunktur – en alternativ behandling vid klimakteriebesvär

Mia Egnefors är naprapaten och akupunktören som lindrar klimakteriebesvär med hjälp av nålar. Akupunkturbehandling kan vara ett bra alternativ mot klimakteriebesvär om man av någon anledning inte vill ta hormoner eller av medicinska skäl inte kan ta dessa, menar hon.

Mia Egnefors har lång och gedigen erfarenhet som både naprapat och akupunktör. ”Akupunktur fungerar ofta som ett komplement till den naprapatiska behandlingen, men många söker endast för att få akupunktur” berättar Mia. Genom åren har hon använt sig av akupunktur inom många olika områden, ofta i smärtlindrande syfte mot onda ryggar men även mot allmän muskel- och ledvärk.

Av en slump upptäckte Mia att akupunkturbehandlingen som hon gav även hade god effekt på klimakteriebesvär. Kvinnor som hon hade gett akupunktur, men som sökt för andra besvär, berättade att de sov mycket bättre och att deras värmevallningar hade lindrats. Många beskrev också att de upplevde mindre humörsvängningar och kände sig mentalt starkare. Mia insåg då att klimakteriet var ett område som var mycket eftersatt och kände sig glad över att kunna hjälpa dessa kvinnor med akupunktur.

Mia betonar att många av de kvinnor som söker henne idag är just medelålders och befinner sig i klimakteriet. De beskriver ofta att deras besvär har förvärrats i samband med klimakteriet och att de successivt har fått mer och mer ont i olika delar av kroppen.

Akupunktur är idag en accepterad behandlingsform och används inom gängse vården. Det finns flertalet studier som visar på akupunkturens goda effekter och inställningen bland allmänheten är oftast mycket positiv. Enligt Mia är det mycket individuellt vilken effekt man får och de allra flesta svarar bra på akupunktur, men ungefär en av tio upplever att de inte får någon effekt alls.

För de kvinnor som endast kommer för klimakteriebesvär lägger Mia upp en serie med akupunkturbehandlingar och oftast behövs 8-10 besök hos henne. Det optimala är akupunktur 2-3 gånger per vecka under en fyraveckorsperiod. Ju oftare man går desto snabbare uppnår man en god effekt. Långtidseffekten är oftast cirka tre månader och ibland upp till ett halvår. Därefter är det viktigt att fylla på med behandlingar för att effekten ska kvarstå, men då behövs endast några få gånger.

Du som vill pröva akupunktur mot dina klimakteriebesvär är välkommen att boka tid hos Mia på hennes mottagning vid Odenplan i Stockholm via denna länk. Vid ett första besök är det bra om du bokar en ”Naprapatbehandling” som är 50 minuter då det alltid behövs extra mycket tid första gången.

Välkommen hälsar Mia!

Ett rum med en brits där akupunkturbehandling ges
akupunkturnålar satta i nedre delen av ländryggen och sätesmuskulaturen
Till toppen