Agneta Sjödin vill öka öppenheten kring klimakteriet

En av våra allra populäraste programledare Agneta Sjödin är just nu dubbelt TV-aktuell med en ny säsong av Fångarna på fortet och serien Över Atlanten, och nyligen släpptes hennes tionde bok. Men efter att själv ha drabbats av ett mycket jobbigt klimakterium vill hon också hjälpa till att öka medvetenheten om hur omvälvande denna period i livet kan vara för många kvinnor.

Månadens KlimakterieKvinna Agneta Sjödin var 49 år när en rad olika fysiska och psykiska förändringar av kroppen började ske utan att hon först förstod varför. Kraftiga vallningar, humörsvängningar, viktuppgång och hudförändringar var några av dessa.

– Jag var absolut inte förberedd på att allt detta skulle ha något med klimakteriet att göra, utan tänkte mer – med mitt lite flummiga sätt att se på världen – att det kanske kunde handla om energihöjningar eller något sådant. Och när en av mina vänner påpekade att det nog hade med övergångsåldern att göra blev jag nästan förolämpad! Klimakteriet förknippade jag med gamla tanter och jag som var så ung kunde ju inte vara i klimakteriet, berättar hon med ett leende.

Kände inte igen sig själv

Agneta har alltid försökt att äta och leva nyttigt och tränat mycket, framför allt löpning och styrketräning, men när klimakteriebesvären var som värst påverkades hela hennes tillvaro och allt blev tungt.

– Jag svettades mycket på nätterna, vilket innebar att jag sov dåligt och att mitt humör påverkades otroligt negativt. Och när jag tränade kunde jag få kopiösa svettningsattacker och det gjorde ju att det kändes jättejobbigt att träna. Tidigare hade jag aldrig haft problem med huden, men nu fick jag helt plötsligt en massa akne. Min kropp förändrades också och till slut var det som om jag inte kände igen mig själv i allt detta nya – det var liksom inte jag längre, utan nån gammal och trött tant.

Stor hjälp av hormoner

Men när Agneta väl accepterat att det faktiskt var klimakteriet som gjort sitt intåg, fick hon – tack vare sin skickliga gynekolog, som var väl insatt i klimakterieproblem – dock snabbt hjälp och hon inledde en hormonbehandling.

– Vallningarna försvann nästan direkt och för övriga symtom tog det några månader innan jag sen började känna igen mig själv igen. Men innan jag gick till min gynekolog visste jag faktiskt inte ens om att man kunde bli så bra hjälpt av hormoner och jag är så otroligt tacksam för att jag fick rätt behandling snabbt.

I början tog hon kombinationspiller (östrogen och gestagen), men idag använder hon östrogengel och östrogenspray tillsammans med en hormonspiral, som släpper ut gulkroppshormonet lokalt i livmodern.

– Jag har tidigare i livet haft väldigt kraftiga PMS-besvär och jag upplevde att tabletterna med gestagen i inte var optimala för mig utan att jag mår bättre med kombinationen spiral och gel/spray i stället.

Ansvar att prata om klimakteriet

Att Agneta inte kände till så mycket om de olika behandlingar som finns för klimakteriebesvär var trots allt kanske inte så konstigt. Vid den här tiden – som ju dock bara var för ungefär tre år sedan – pratades det inte särskilt mycket om klimakteriet överhuvudtaget, och än mindre om vad man kan göra åt de olika besvären, något som hon idag beklagar.

– Jag tänker mycket på alla åren med min svåra PMS och att jag verkligen hade önskat att man hade pratat om sådana problem mer öppet när det var som värst för mig. Och därför känner jag som så att jag – som nu själv har gått igenom ett jobbigt klimakterium – har ett slags ansvar för att prata om detta nu. Kanske kan det faktum att jag är öppen och berättar om klimakteriet och hur det drabbade mig förhoppningsvis hjälpa andra kvinnor att förstå vad som händer i deras kroppar och att de verkligen inte är ensamma med sina besvär. Och jag hoppas att alla kvinnor vågar – och har möjlighet – att söka vård för sina besvär, för ingen ska behöva må som jag gjorde när det var som värst, konstaterar hon avslutningsvis.

Agneta Sjödin
Foto: Andreas Lundberg
Agneta Sjödin
Agneta styr över Atlanten
Tillsammans med Suzanne Reuter och Gunde Svan i Fångarna på fortet. Foto: Gustav Hallén/TV4
Till toppen