Stadsbiblioteket visar utställning om klimakteriet

Vad gör övergångsåldern med männen? Hur ser kvinnors erfarenhet av klimakteriet ut? Två frågor, två utställningar och två körverk som förenas i frågan om hur det är att åldras. I helgen öppnade utställningen "Hjässan är kal och äggen är slut" av Annica Carlsson Bergdahl och med fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin på Göteborgs Stadsbibliotek.

Den tvådelade utställningen baseras dels på djupintervjuer med kvinnor och män mellan 48-73 år gjorda av Annica Carlsson Bergdahl, dels på fotograf Elisabeth Ohlson Wallins starka porträttbilder av de medverkande.

“Hjässan är kal” sätter ljuset på vad övergångsåldern gör med män. Om manlighet, sorg och kärlek. Om åldrande, föräldraskap, prestation och längtan. “Äggen är slut” handlar om kvinnors erfarenheter av livet och av klimakteriet. Om vad som är viktigt. Om kroppen, drömmarna.  Dessutom visas konstverken Uterus och Adam av Saba Bereket Persson.

– Jag gjorde projektet för att det är så tyst kring de här frågorna. För att både kvinnor och män i den mogna ålder de är i ska kunna få ta plats med hela sina jag och tala om det som är viktigt i livet. Vad vill en göra resten av sitt liv? Hur känns det i kroppen? Hur är det att åldras? Och att också få synas på Innerliga och nära fotografier, långt bortom de stereotypa bilder vi vanligtvis ser. Om prestation, svaghet, sorg men också om lust, drömmar och längtan…, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Utställningen visas i utställningshallen på Stadsbiblioteket Göteborg till och med söndagen den 19 april 2020

utställningen
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Till toppen